Ruth Wobma
Harmen Hidding

Durf jij een ervaringsdeskundige effectief in te zetten in de revalidatie?

Benieuwd naar hoe ervaringsdeskundigen ingezet worden tijdens het revalidatieproces? En wat de revalidant daar zelf van vindt? Graag brengen we je op de hoogte van onze manier van werken en het onderzoek dat hiernaar plaatsvindt. Harmen vertelt over zijn werk als ervaringsdeskundige en hoe hij de laatste jaren is gegroeid in zijn functie. Ruth vertelt over de organisatorische kant en over onderzoek naar de perceptie van de revalidant die ervaringsdeskundigheid aangeboden krijgt.
In “onze ronde” willen we ook met jullie in gesprek gaan over het in praktijk brengen van het hoofdthema, toegepast op ervaringsdeskundige inzet: hoe vinden we elkaar en maken we verbinding?

Ruth Wobma

Ruth Wobma werkt sinds 2005 als ergotherapeut in de revalidatie, hoofdzakelijk met mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Daarnaast is zij na haar studie Gezondheidswetenschappen aan de VU als onderzoeker aan de slag gegaan. Ze is erg enthousiast over ervaringsdeskundigheid in de revalidatie, omdat ze gelooft dat dit recht doet aan de beleving van de revalidant en helpt bij het leren leven met de gevolgen van hersenletsel.

Harmen Hidding

Op dertig jarige leeftijd kreeg Harmen Hidding een ernstige hersenbloeding. Na een intensieve revalidatieperiode kon hij, redelijk hersteld, gaan starten met het terugvinden van zijn plaats in de maatschappij. Een ingewikkelde, lastige en soms bizarre zoektocht. Inmiddels kan hij zeggen dat hij deze plaats weer gevonden heeft. Hij werkt bij Reade als Peercounselor. Peercounseling is een laagdrempelige vorm van hulpverlening, waarbij er gecounseld wordt door situatiegenoten. Hierbij staan begrippen als ‘connectie’ en wederkerigheid centraal. De binding komt voort uit de gedeelde ervaring van emotionele, psychologische en psychosociale processen. Dit kan leiden tot een dieper begrip dan bijvoorbeeld het geval is in een traditionele hulpverlener-cliëntverhouding.

 

 

Hand-out

Lees hier de hand-out van de presentatie.
A6 Ruth Wobma en Harmen Hidding- Ede 2018

Zaal
Kernhem 4

Presentatieronde 1

Tijd  12.00 - 13.00 uur

Leeftijdscategorie cliënten/patiënten
Volwassenen

Niveau
WO, (post) HBO, (post) MBO

Sector
Revalidatie/Ziekenhuis

Beroepsgroep
Paramedici, verpleegkundigen, revalidatieartsen, (GZ-)psychologen, maatschappelijk werkenden, verzorgenden en consulenten