Slimmer door beter slapen

Waarom slaap de belangrijkste hersenactiviteit van babies is.

Voor mens én dier geldt dat slaap een van de primaire levensbehoeften is. Van fruitvlieg tot olifant, alle dieren slapen. Gemiddeld slapen kinderen in Nederland helaas steeds minder. Onze ouders sliepen een uur langer dan onze kinderen. Dat is een verontrustende ontwikkeling, want slaap is erg belangrijk voor je welzijn. Slaap is belangrijk voor kinderen voor de groei, herstel, afweer, sporten en goede cijfers op school. Trainen en revalideren zonder goed te slapen, heeft veel minder effect.

Hoe jonger het kind, hoe meer het slaapt. En dat is niet voor niets: Slaap lijkt cruciaal te zijn voor een goede hersenontwikkeling. Als hersenen zich minder goed ontwikkelen, is meedoen in de maatschappij een uitdaging. Streven naar een optimale slaap direct vanaf de geboorte is daarom erg belangrijk. Dit is echter makkelijker gezegd dan gedaan, met name voor prematuren die in een couveuse op de Intensive Care verblijven.

Jeroen Dudink

Jeroen Dudink is een kinderarts-neonatoloog werkzaam in het Wilhelmina Kinderziekenhuis (UMCU) en associate professor neonatale neurologie. Zijn aandachtsgebieden zijn 1. Het belang van slaap voor de hersenontwikkeling en 2. De lange termijn effecten van vroege schade van de kleine hersenen (cerebellum). Hij ontwikkeld samen met bedrijven nieuwe technologieën om het ontwikkelende brein te monitoren.

Hand-out

Zaal 

Presentatieronde

Tijd 

Niveau
(post) HBO,  (post) MBO

Sector

Beroepsgroep