Overprikkeling: hoe om te gaan met hersenen die overstroomt raken door te veel informatie

Veel cliënten met hersenletsel hebben last van overprikkeling. Ze worden overspoeld door geluiden, beelden of andere prikkels van buitenaf of door interne prikkels als pijn of terugkerende gedachtes. Hierdoor hebben cliënten meestal ook moeite met de duiding van de informatie en met de bepaling hoe je reageert op de prikkels. Hoe ondersteun je als hulpverlening cliënten met dit probleem? Een behandeling is er niet voor overprikkeling, wel kunnen we cliënten leren ermee om te gaan. In deze workshop leer je hoe je cliënten  hierbij kunt ondersteunen. Tevens vertelt een ervaringsdeskundige hoe de overprikkeling zich bij haar uitte en hoe zij geleerd heeft ermee om te gaan.

Arno Prinsen

Arno Prinsen werkt ruim 27 jaar met mensen met hersenletsel. Tijdens zijn studie psychologie eerst als begeleider, later als psycholoog bij diverse zorginstellingen. Daarnaast is hij jarenlang docent op het gebied van hersenletsel, in Nederland, België en Luxemburg. Tot slot schrijft hij over hersenletsel, met name over de impact van het gebrek aan ziekte-inzicht.

Marleen Kampert

Marleen Kampert werkt inmiddels 9 jaar als ervaringsdeskundige neurorevalidatie binnen Revalidatiecentrum Amsterdam READE. Daarnaast geeft zij presentaties en workshops aan diverse doelgroepen. Tijdens haar werk als fysiotherapeute, kreeg zij een zwaar auto-ongeluk. Daarnaast heeft een goedaardige hersentumor haar ervaring verruimd. Van volledige baan, topsporter, rijk sociaal leven, 180 graden om, naar een opnieuw mooi leven vol “ spelregels”.

Hand-out

Presentatieronde

Tijd 

Niveau
(post) HBO,  (post) MBO

Sector

Beroepsgroep