Henri Honnée
Kisten Peelen

Hoe kan een NAH-patiënt bijna zelfstandig trainen

Hoe kan een NAH-patiënt bijna zelfstandig, intensief in kwaliteit en kwantiteit trainen aan beperkende NAH-symptomen als een hemi-inattentie, balans stoornissen en executieve stoornissen?

Augmented Reality (AR) is een methode om met digitale middelen informatie toe te voegen aan de werkelijkheid. Bekende voorbeelden zijn toepassing op mobiele telefoons die op het scherm informatie projecteren aan objecten of omgevingen die worden gefilmd of AR-brillen waarbij de gebruiker via de bril informatie kan zien.
Toepassingen van AR binnen de neurorevalidatie zijn nauwelijks bekend. Er lijken echter veel mogelijkheden te liggen. Bij NAH-patiënten die verminderde aandacht hebben voor een bepaalde zijde van een ruimte, de stappen van een activiteit niet goed kunnen uitvoeren, of balans/evenwichtstoornissen hebben, is het gebruik van deze AR-bril een innovatieve optie voor behandeling. Hierbij zouden instructies bij activiteiten die normaal door een therapeut gegeven worden, gegeven kunnen worden via een AR-bril.
Afhankelijk van de stoornissen van de patiënt (o.a. aandachtsstoornissen, ruimtelijke stoornissen, herkenningsstoornissen, handelingsstoornissen, executieve stoornissen) kan een contextueel aangepast trainingsprogramma (maatwerk) ingesteld worden door een behandelaar , in de AR-Bril.
Hierdoor kan zelfstandig thuis, met enige monitoring, intensief en veel langer in tijd uitgedrukt en tegen lagere kosten, getraind worden, vooral op activiteitenniveau (ICF). Doel is het bereiken van een grotere graad van zelfstandigheid, zelfredzaamheid en zelfbeschikking.

Henri Honnée

Maat in een zelfgemaakt eerstelijns gezondheidscentrum met fysio, logo, ergo, psycho, podo, pedi, diëtetiek en bedrijfsarts. Cum laude geslaagd voor Masteropleiding/Hand therapeut/ neurologisch fysiotherapeut. Al 20 jaar intensief bezig met studie om werking brein te doorgronden en daardoor patiënten beter te behandelen. Binnen eigen werksetting behandel ik alleen nog maar mensen met NAH in eerstelijn. Gespecialiseerd in niet-zichtbare gevolgen van NAH. Een CVA is veel meer dan een parese.

Kirsten Peelen

Tijdens de studie tot Master Neurorevalidatie en Innovatie is Kirsten bij ons komen werken, om het geleerde van studie in praktijk te kunnen brengen. Ze werkt al bijna 20 jaar intensief samen met neurologische patiënten en hun naasten.
Wij beiden zien alleen maar neurologische patiënten, die vanuit de hele regio komen..

 

Presentatieronde
tweede ronde workshops 8 november

Tijd
16.25 uur

Niveau
(post) HBO,  WO

Sector
ouderenzorg, revalidatie/ziekenhuis, ambulante zorg, eerstelijns zorg.

Beroepsgroep

Paramedici, revalidatieartsen, specialisten ouderengeneeskunde, ambulant begeleiders