Wakker liggen na hersenletsel: hoe pak je dat aan?

Ongeveer één op de drie mensen met een beroerte of traumatisch hersenletsel heeft last van slapeloosheid. Vaak blijft dit onzichtbaar en is de hulpvraag met name gericht op weer kunnen lopen of werkhervatting. Aangezien slapeloosheid het herstel ernstig kan belemmeren én gevolgen heeft voor het cognitief, emotioneel en lichamelijk functioneren is dit een gemiste kans. In de algemene populatie is cognitieve gedragstherapie voor slapeloosheid de gouden behandelstandaard. Maar wat zegt de wetenschap over de behandeling van slapeloosheid na niet aangeboren hersenletsel? Wat weten we inmiddels wel, en wat nog niet?
In deze interactieve presentatie staan we stil bij de vraag hoe we slapeloosheid na niet aangeboren hersenletsel beter kunnen herkennen en aanpakken. Aan bod komt de wetenschappelijke evidentie van niet-farmacologische behandelmogelijkheden, de elementen van cognitieve gedragstherapie en handvatten voor de dagelijkse praktijk.

Marthe Ford

Marthe Ford is als klinisch neuropsycholoog en cognitief gedragstherapeut werkzaam bij Heliomare. Haar promotieonderzoek in samenwerking met de Vrije Universiteit Amsterdam gaat over slapeloosheid bij niet aangeboren hersenletsel. In een multicenter onderzoek wordt nagegaan in hoeverre een online cognitief-gedragsmatige behandeling gericht op slapeloosheid effectief is bij mensen met een beroerte of traumatisch hersenletsel.

Handout

Hier vind je de handout van deze presentatie.

Wakker liggen na hersenletsel

Presentatieronde
workshopronde 1 op 1 november

Tijd
15.45 uur

Niveau
WO, (post) HBO,  (post) MBO

Sector
revalidatie/ziekenhuis, ambulante zorg

Beroepsgroep

gedragskundigen, psychologen, verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, revalidatieartsen, ambulant begeleiders, maatschappelijk werkers