Ben van Cranenburgh

A1 Muziek en Brein, over de kracht van muziek

Muziek kan een ingrijpende invloed op mensen hebben. Er is geen volk op de wereld waar muziek niet op een of andere manier een rol speelt. Hoewel muziek een evolutionair raadsel is, moeten we de invloed van muziek serieus nemen. In de zorg en revalidatie kan muziek op allerlei manieren worden ingezet: afasiepatiënten hebben baat bij zingen, Alzheimer-patiënten zingen de Matthäus, Parkinson-patiënten lopen beter op ritmische muziek, luisteren naar muziek kan pijnstillend werken, actief muziek maken kan de cognitie verbeteren.

Muziek bereikt vele uithoeken van ons brein: hersenstam (arousal), limbisch systeem (emoties) en hersenschors (cognitie). Ons brein bevat muzikale netwerken. Bij de musicus zijn deze netwerken extra sterk ontwikkeld en georganiseerd volgens een specifiek patroon dat hoort bij het betreffende instrument. Dit betekent dat de invloed van muziek niet bij ieder gelijk is. Tijdens de workshop zullen praktische voorbeelden  van toepassing van muziek in de zorg rond patiënten met hersenaandoeningen worden besproken.

Ben van Cranenburgh

Ben van Cranenburgh (Haarlem) is neurowetenschapper. Hij studeerde geneeskunde en promoveerde in 1973. Hij schreef diverse boeken op het gebied van de toegepaste neurowetenschappen, sport en muziek.  In 1987 richtte hij de stichting ITON op: Instituut voor toegepaste Neurowetenschappen. Ben is ook musicus en speelt klarinet, piano en altviool in diverse ensembles. Zijn meest recente boek is “Muziek en Brein, over de kracht van muziek”.

Zaal Strauss

Presentatieronde  1

Tijd 12.00 - 13.00 uur

Niveau
WO, (post) HBO,  (post) MBO

Sector
Gehandicaptenzorg, Verpleeghuiszorg/ouderenzorg, Revalidatie/Ziekenhuis, Ambulante zorg.

Beroepsgroep
Gedragskundigen, paramedici, verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, revalidatieartsen, (GZ-)psychologen, woon begeleiders, activiteitenbegeleiders, coördinerend begeleiders, ambulant begeleiders (zorg),  maatschappelijk werkenden, verzorgenden en leerkrachten.