B5 Wie doet er mee?

Een kennismaking met de theaterwerkplaats

De Theaterwerkplaats is een theatercollectief, een gezelschap van mensen met liefde voor theater, beweging, dans en muziek. Het collectief is divers en bestaat uit dansers, acteurs en muzikanten met of zonder NAH (Niet Aangeboren Hersenletsel). Zij werken met elkaar samen en komen tot voorstellingen en performances al of niet in samenwerking met instanties, scholen, instellingen of bedrijven. Doel is theater in te zetten als empathisch, inzicht gevend en verbindend instrument.
Spelers maken kennis met zichzelf en de ander, het onderwerp of gegeven en komen improviserend en al of niet in afstemming met de opdrachtgever tot een voorstelling die uitnodigt tot je verplaatsen in elkaar, in problematiek of thema. In deze workshop laten we het publiek kennismaken met de meerwaarde van deze vorm van theater.

De Theaterwerkplaats is onderdeel van Nieuw Amstelrade.

Met inleiding door Marieke Breed en Kyomid van der Veer (was eerst workshop "Laat je horen").

Marieke Breed en Kiyomid van der Veer deden samen met partners onderzoek naar inspraak en medezeggenschap voor en door mensen met NAH. Al snel werd duidelijk dat veel mensen met NAH andere vormen dan taal nodig hebben om te communiceren. Want hoe kan je jouw mening geven als je afasie hebt opgelopen ten gevolge van het hersenletsel? Welke andere vormen zijn er om te communiceren en wat is hier voor nodig? De theaterwerkplaats van Nieuw Amstelrade inspireerde het onderzoek door de manier waarop ruimte gemaakt werd voor andere manieren van communiceren.

De onderzoekers en de theaterwerkplaats maakten gezamenlijk een theatervoorstelling over inspraak en medezeggenschap voor en door mensen met NAH. Deze voorstelling wordt op 29 oktober 2019 gespeeld.

Hemmo Drexhage

Hemmo Drexhage is als dramadocent, muziekdocent en begeleider educatieve en muzische activiteiten verbonden aan Nieuw Amstelrade. Drama, beweging en muziek worden binnen en buiten deze setting ingezet als verbindend element. Plezier, samenwerken en diversiteit staan daarbij centraal.

Frans Agassi

Frans Agassi is (trainings)acteur en maakt o.a. deel uit van de theatergroep VEDER. Veder verzorgt voorstellingen binnen de ouderenzorg gericht op het maken van contact.

Zaal Strauss 1

Presentatieronde 2

Tijd 14.00 - 15.00 uur

Niveau
WO, (post) HBO,  (post) MBO

Sector
Gehandicaptenzorg, Verpleeghuiszorg/ouderenzorg, Revalidatie/Ziekenhuis, Ambulante zorg.

Beroepsgroep
Gedragskundigen, paramedici, verpleegkundig specialisten, revalidatieartsen, (GZ-)psychologen, ambulant begeleiders (zorg), consulenten en huisartsen.