Gokken we op het verkeerde paard?

De rehabilitatie van het wegwerporgaan.

De resultaten van revalidatie bij kinderen en volwassenen met CP-levels 3 t/m 5 zijn op de lange termijn zorgelijk als je de GMFCS curves bekijkt. Ook vervolgonderzoek bij volwassenen met CP 3-5 toont aan dat met toename van de leeftijd bijvoorbeeld pijnklachten vaak voorkomen en verder toenemen. Ondanks alle bekende therapieën en ingrepen.
Dat maakt het logisch om te zoeken naar alternatieve strategieën voor revalidatie.
In deze workshop rapporteer ik over een twee jaar durend onderzoek naar een revalidatiemethode die uitgaat van het bindweefsel (het wegwerporgaan). Bij een groep van 8 kinderen met CP 3/5 is gewerkt volgens de aanpak van de Advanced Biomechanical Rehabilitation.
De werkwijze wordt toegelicht, de resultaten besproken en er is uitgebreid tijd om te denken wat mogelijke conclusies zouden kunnen zijn. Inclusief mogelijke consequenties voor de huidige revalidatievormen.

Roeland Vollaard

Roeland Vollaard was fysiotherapeut bij Esdege-Reigersdaal van 1980 tot 2000, daarna clustermanager bij Esdege-Reigersdaal van 2000 tot 2009. Hij is oprichter en bestuurder van stichting Klas op Wielen van 2009 tot eind maart 2020 (innovatieproject dat kinderen met ernstig meervoudige handicaps dagelijks bijeenbrengt met niet gehandicapte leeftijdsgenoten) Momenteel is hij werkzaam als smbulant begeleider bij Roeland Helpt , daarnaast is hij onderzoeker.

Hand-out

Zaal 

Presentatieronde

Tijd 

Niveau
(post) HBO,  (post) MBO

Sector

Beroepsgroep