Selecteer een pagina

Wel of niet opereren van patiënten met ernstig traumatisch hersenletsel in de acute fase

Mensen worden al vanaf het begin van hun bestaan geconfronteerd met de gevolgen van ernstig traumatische hersenletsel en het is niet waarschijnlijk dat dit de komende decennia zal veranderen.

Mensen worden al vanaf het begin van hun bestaan geconfronteerd met de gevolgen van ernstig traumatische hersenletsel en het is niet waarschijnlijk dat dit de komende decennia zal veranderen. Ondanks duizenden jaren van ervaring in het behandelen van patiënten met ernstig traumatisch hersenletsel blijft de beslissing om wel of niet te behandelen en wat voor behandeling er precies moet worden gestart zeer moeilijk. Dit komt door de beperkte beschikbaarheid van onderzoek van hoge kwaliteit. Dit uit zich in grote behandelvariatie en brengt het risico van selectiviteit en onderbehandeling met zich mee. Het dilemma zal worden toegelicht en een aantal factoren (waaronder uitkomst van patiënten met traumatisch hersenletsel en ziekenhuis kosten) die bij deze besluitvorming van belang zijn zal worden besproken.

Jeroen van Dijck

Jeroen van Dijck

Jeroen van Dijck  haalde in 2015 zijn arts-examen aan de Universiteit Leiden. Als ANIOS Heelkunde in het HAGA Ziekenhuis, Den Haag legde hij de basis voor zijn promotieonderzoek naar traumatisch hersenletsel door hier de CENTER-TBI en Net-Qure studie op te zetten en te coördineren. In het einde van 2016 startte hij in het LUMC onder leiding van prof. dr. W.C. Peul als ANIOS en onderzoeker op de afdeling neurochirurgie van het LUMC. Onderdeel van dit onderzoek is de moeilijkheid van de besluitvorming om te opereren in de acute fase. Hij is vanaf januari 2020 gestart als AIOS Neurochirurgie aan het Universitair Neurochirurgisch Centrum Holland, LUMC, HMC & Haga Teaching Hospital en zijn proefschrift aan het afronden.

Beroepsgroep(en)

Gedragskundigen, paramedici, revalidatieartsen, specialisten ouderengeneeskunde, huis- en basisartsen, verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten, ambulant begeleiders, woonbegeleiders, arbeidsdeskundigen, maatschappelijk werkers.

Niveau

WO, (post) HBO,  (post) MBO

Download hier de handout

Download hier de handout van deze presentatie.

Zien we je bij het HersenletselCongres?