Selecteer een pagina

Revalideren is motiveren! De rol van motivatie in de jongerenrevalidatie.

Herstellen van ernstig hersenletsel is een lang traject. Bij het Daan Theeuwes Centrum (DTC) begeleiden we jongeren (16-35) bij hun revalidatie.

Herstellen van ernstig hersenletsel is een lang traject. Bij het Daan Theeuwes Centrum (DTC) begeleiden we jongeren (16-35) bij hun revalidatie. Een belangrijke factor in het succes van een behandeling is motivatie. Soms is deze moeilijk te vinden. Als je van midden in het leven staan opeens teruggeworpen wordt naar bijna niets meer kunnen, is er allereerst een flinke dosis veerkracht nodig. Daarbij komt nog dat als je hersenletsel hebt, hetgeen waar je eerder motivatie uithaalde, misschien geen toekomst meer heeft. Je belangrijke baan, je sportcarrière of de tekenopleiding waar je net aan begonnen was lijken heel ver weg. Toch proberen we bij het DTC naar iemands verhaal te luisteren en daar de doelen uit te halen die iemand motiveren, ook als deze doelen nog onrealistisch lijken. Klein beginnen om naar grote doelen toe te werken!

In deze workshop nemen we jullie mee in hoe het DTC motiveren als speerpunt van de behandeling gebruikt. Met behulp van literatuur, onze ervaringen als behandelaren en de ervaringen van Mariska, voormalig revalidant van het DTC. Hiermee hopen we een praktische kijk te geven op de rol van motivatie in de revalidatie, zodat dit vaker bewust ingezet kan worden op weg naar een waardevol leven.

Judith Grit

Judith Grit

Na het afronden van de studie klinische neuropsychologie en de opleiding tot gz-psycholoog werkte Judith Grit in de ouderenzorg, revalidatie, psychiatrie en neuropsychiatrie. Toen in 2018 het Daan Theeuwes Centrum zijn deuren opende, hoorde zij bij de gelukkigen die samen het nieuwe centrum voor intensieve neurorevalidatie vorm mogen geven. Als counselor kan zij hier haar passies voor neuropsychologie en het behandelen van psychische klachten goed inzetten.

Eva Beurskens

Na haar onderzoeksmaster cognitieve en klinische neuropsychologie wilde Eva Beurskens het liefst in de revalidatie werken: de plek waar je een patiënt langere tijd mag volgen in zijn herstel en kan bijdragen aan kwaliteit van leven. Daarbij valt er veel te innoveren. Het Daan Theeuwes Centrum was hiervoor een droomplek. Een centrum met ruimte voor nieuwe ideeën, creativiteit en passie. Hier werkt zij al 2 jaar met veel plezier als neuropsycholoog.

Mariska Kruisink

Mariska Kruisink is ervaringsdeskundige.

Beroepsgroep(en)

Gedragskundigen, paramedici, verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, revalidatieartsen, psychologen, coördinerend begeleiders, ambulant begeleiders, leerkracht, maatschappelijk werkers, arbeidsbegeleiders, arbeidsdeskundigen

Niveau

WO, (post) HBO,  (post) MBO

Download hier de handout

Download hier de handout van deze presentatie.

Zien we je bij het HersenletselCongres?