‘Home & Place making’: Plek voor plek het leven weer oppakken
Wij hebben samen met ervaringsdeskundigen en beroepskrachten een ‘Home & Place making’ methodiek ontwikkeld.
Wij hebben samen met ervaringsdeskundigen en beroepskrachten een ‘Home & Place making’ methodiek ontwikkeld. De H&P-methodiek helpt NAH-getroffenen hun leven plek voor plek weer eigen te maken. Https://homeplacemaking.nl In deze workshop leren jullie enkele H&P-tools in de praktijk te brengen, zoals het maken van ‘plekkenkaarten’, dat in H&P-methodiek centraal staat.
Ervaringsdeskundige NAH:‘Ik zou dit kijken naar plekken nooit zelf hebben opgezocht. Daar blijf ik ver vandaan. Het is te veel voor me. Ik heb het overzicht niet en wordt dan overspoeld door gedachten en emoties. Maar op deze wijze, per plek in kleine stapjes, voelt het veel minder bedreigend, veiliger: Hoe graag had ik kennis gemaakt met ‘Home and Place making’ na mijn revalidatie periode’.
‘Home & Place making’ begrijpt en ondersteunt levens van mensen vanuit alledaagse plekken die er voor hen persoonlijk toe doen. Denk aan woon-, werk- en vrijetijdsplekken. Het zijn plekken waar mensen hun identiteit aan ontlenen. Door overgevoeligheid voor prikkels en andere cognitieve problemen voelen NAH-getroffenen zich vaak niet meer thuis op plekken die voor het hersenletsel belangrijk voor hen waren, zoals hun huis, kantoor of favoriete kroeg.
Plekkenkaarten geven een schets van levens van NAH-getroffenen vanuit concrete plekken waar ze graag zijn (het NU), waren (het TOEN) en (weer) naar toe willen (het STRAKS). Waar sta ik nu? Hoe was dat voor het hersenletsel? Waar wil ik straks weer naar toe? En wat betekent dat voor mijn ‘mogelijke zelf”? Bij het in kaart brengen van belangrijke plekken in levens van getroffenen, leerden we ‘mappende’ van ‘coachende’ vragen onderscheiden.