Selecteer een pagina

Over het hoofd gezien 'Hersenherstel in Utah'

Langdurende gevolgen van een hersenschudding worden ook wel post commotioneel syndroom (PCS) genoemd. PCS is een omvangrijk probleem en de belangrijkste problemen van deze patiënten zijn hoofdpijn, vermoeidheid, overgevoeligheid voor licht en geluid, problemen met concentratie, geheugen en emotieregulatie, geïrriteerdheid, slaapproblemen, visuele problemen, balansproblemen en vele andere.

Langdurende gevolgen van een hersenschudding worden ook wel post commotioneel syndroom (PCS) genoemd. PCS is een omvangrijk probleem en de belangrijkste problemen van deze patiënten zijn hoofdpijn, vermoeidheid, overgevoeligheid voor licht en geluid, problemen met concentratie, geheugen en emotieregulatie, geïrriteerdheid, slaapproblemen, visuele problemen, balansproblemen en vele andere. Hierdoor kunnen deze mensen niet, of slechts in beperkte mate werken en hebben zij een sterk verminderde maatschappelijke participatie. Er is voor dit probleem in Nederland geen echt goed werkende therapie. De standaard behandeling is erop gericht om patiënten te leren om met hun beperkingen te leven. Velen nemen met die benadering geen genoegen meer en zoeken naar genezing. Een toenemend aantal patiënten zoekt zijn heil bij de kliniek Cognitive FX in Utah (USA). Intussen zijn al meer dan 600 patienten voor behandeling die kant op geweest. Er wordt in Utah een behandeling geboden die in alle opzichten sterk verschilt van de aanpak in Nederland. In de Nederlandse media is enkele jaren geleden aandacht aan deze nieuwe behandeling en patiënten vertelden enthousiast over hun verbeteringen. Belangrijke vraag was of de resultaten blijvend zouden zijn op langere termijn. Het goede nieuws is nu kortweg: JA!

In nieuwe boek Hersenherstel in Utah worden de resultaten van een grote groep Nederlanders beschreven die de behandeling bij Cognitive FX al 3 jaar of langer geleden hebben ondergaan. Zij rapporteren na drie jaar in overgrote meerderheid dat zij nog steeds een forse verbetering van hun klachten en kwaliteit van leven ervaren in vergelijking met voordat ze naar Utah afreisden. Ook de behandeling zelf wordt beschreven in een taal die voor iedereen begrijpelijk is. Een aanrader voor iedereen die al langer kampt met problemen als gevolg van een ‘simpele’ hersenschudding!

Eric Hermans

Eric Hermans heeft medische sociologie gestudeerd aan de universiteit van Nijmegen en in 2000 is hij aan de universiteit van Maastricht gepromoveerd in de gezondheidswetenschappen. Zijn proefschrift ging destijds over de sociale gevolgen van een beroerte. In de jaren daarna heeft hij zich voor zijn werkgever, het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn (later Vilans) intensief bezig gehouden met de zorg voor kinderen en jongeren met NAH. Ook al is er door toedoen van velen de laatste jaren wel het een en ander ten goede veranderd, zijn missie is dat er nog veel werk te verzetten is. want zoals blijkt uit zijn boek "Over het hoofd gezien" kunnen kinderen met NAH nog steeds niet rekenen op goede zorg.

Beroepsgroep(en)

Gedragskundigen, (gz)psychologen, paramedici, verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, revalidatieartsen, coördinerend begeleiders, ambulant begeleiders (zorg), maatschappelijk werkenden, leerkrachten, jobcoaches

Niveau

(post) MBO,(post) HBO,  WO

Download hier de handout

Download hier de handout van deze presentatie.

Zien we je bij het HersenletselCongres?