
Over het hoofd gezien
Niet aangeboren hersenletsel (NAH) bij kinderen is het grootste en tegelijkertijd het meest verwaarloosde zorgprobleem van deze tijd.
De meest recente schattingen gaan er van uit dat 1 op elke 2 wereldburgers gedurende zijn leven NAH oploopt, meer dan welke andere aandoening of ziekte dan ook.
Ruim 130.000 Nederlanders lopen jaarlijks NAH op, waaronder een onevenredig groot aantal kinderen. Medisch socioloog dr. Eric Hermans stelt dat er in Nederland op elk moment minstens 100.000 kinderen rondlopen met onbehandelde onzichtbare beperkingen ten gevolge van NAH.
Eric Hermans
Eric Hermans heeft medische sociologie gestudeerd aan de universiteit van Nijmegen en in 2000 is hij aan de universiteit van Maastricht gepromoveerd in de gezondheidswetenschappen.
Zijn proefschrift ging destijds over de sociale gevolgen van een beroerte.
In de jaren daarna heeft hij zich voor zijn werkgever, het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn (later Vilans) intensief bezig gehouden met de zorg voor kinderen en jongeren met NAH. Ook al is er door toedoen van velen de laatste jaren wel het een en ander ten goede veranderd, zijn missie is dat er nog veel werk te verzetten is. want zoals blijkt uit zijn boek “Over het hoofd gezien” kunnen kinderen met NAH nog steeds niet rekenen op goede zorg.
