AXON-leertrajecten-Logo logo-alliantie

Professioneel ervaringsdeskundige HOE DAN

Benieuwd naar hoe ervaringsdeskundigen ingezet worden tijdens het revalidatieproces? En wat de revalidant daar zelf van vindt? Graag breng ik je op de hoogte van mijn manier van werken. Ik vertel over mijn werk als ervaringsdeskundige en ga graag in gesprek met jullie over het in  praktijk brengen van het hoofdthema van dit congres, toegepast op de inzet van een ervaringsdeskundige. Hoe vinden wij elkaar en hoe maken we verbinding?
In deze workshop laat ik je ervaren wat er gebeurt als je meer ‘peers’ -situatiegenoten- inzet in een revalidatieproces. Als je ervaring hebt, ben je dan ook ervaringskundig? wat doen peercounselors of peercoaches? Hoe verhouden zij zich tot andere professionals in een revalidatieproces? Wat levert hun inzet op? En als zij aan het werk gaan, hoeven anderen dan minder te doen?
Een interactieve workshop waarin ik graag in gesprek ga met jullie.

Harmen Hidding

Op dertig jarige leeftijd kreeg Harmen Hidding een ernstige hersenbloeding. Na een intensieve revalidatieperiode kon hij, redelijk hersteld, gaan starten met het terugvinden van zijn plaats in de maatschappij. Een ingewikkelde, lastige en soms bizarre zoektocht. Inmiddels kan hij zeggen dat hij deze plaats weer gevonden heeft. Hij werkt al 13 jaar als peercounselor bij respectievelijk Reade Amsterdam  en de De Sint Maartenskliniek in Nijmegen.
Peercounseling is een laagdrempelige vorm van hulpverlening, waarbij er gecounseld wordt door situatiegenoten. Hierbij staan begrippen als ‘connectie’ en wederkerigheid centraal. De binding komt voort uit de gedeelde ervaring van emotionele, psychologische en psychosociale processen. Dit kan leiden tot een dieper begrip dan bijvoorbeeld het geval is in een traditionele hulpverlener-cliëntverhouding.

Een workshop door Harmen is behalve pakkend en leerzaam ook een echte “wake up call”. Door zijn ervaring en ervaringskennis op het gebied van NAH en (neuro)revalidatie biedt hij jou, en de overige toehoorders, verrassende, nieuwe, prikkelende, en vooral bruikbare inzichten. Met inspirerende voorbeelden uit zijn eigen revalidatie en uit zijn professionele praktijk weet hij het thema NAH en de inzet van ervaringsdeskundigheid bereikbaar en begrijpelijk te maken.

Handout

Hieronder vind je na afloop de handout van deze presentatie:

Presentatieronde

Workshopronde 1 – 11.30 uur

Niveau
(post) MBO,(post) HBO,  WO

Sector
Gehandicaptenzorg, Arbeid, Onderwijs, Maatschappelijk werk, Revalidatie/ziekenhuis, Ambulante zorg

Beroepsgroep
gedragskundigen, (gz)psychologen, paramedici, verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, verzorgenden,revalidatieartsen, coördinerend begeleiders, ambulant begeleiders (zorg), maatschappelijk werkenden, leerkrachten, jobcoaches, arbeidsbegeleiders en arbeidsdeskundigen, meewerkers indicatieorganen, zorgloketten en gemeenten, teamleiders, manager, adl-assistenten, consulenten en verder iedereen die de wens heeft om ervaringsdeskundigheid zo effectief mogelijk in te zetten.

Laatste nieuws

Ervaringsdeskundigheid

In de afgelopen jaren zijn de ervaringsdeskundigen steeds meer geprofessionaliseerd....

Meer info

Meedoen; participatie op maat

Het hoofdthema van dit jaar is: Meedoen participatie op maat Een hersenbeschadiging,...

Meer info

Samenwerking AXON leertrajecten en de Hersenletsel Alliantie

Met ingang van 2020 heeft de Hersenstichting zijn (mede)organisatietaak t.b.v. het...

Meer info