Brein stimulatie, veelbelovend

Anne Visser-Meily
Tessa Verhoeff
Jord Vink

Ondanks recente verbeteringen in de acute- en revalidatiezorg na een beroerte, blijven veel patiënten achter met langdurige beperkingen, met gevolgen voor de uitvoer van alledaagse activiteiten, autonomie en kwaliteit van leven.

Recent onderzoek laat zien dat Non Invasieve Brein Stimulatie (NIBS) een veelbelovende aanvullende revalidatie behandeling kan zijn voor herstel na een beroerte. Hoe werkt NIBS en wat kunnen we er van verwachten? In deze sessie leggen we uit wat NIBS is en zetten we de literatuur op een rijtje ten aanzien van  verbetering van motorisch en cognitief herstel. We zullen onze eigen B-STARS2 studie, gericht op arm/hand herstel, toelichten. En we gaan graag met u in discussie wat nodig is om deze technologie te gaan gebruiken.

De sessie wordt gegeven door Jord Vink, technisch geneeskundige en hoofdonderzoeker B-STARTS2, Tessa Verhoeff, arts-promovendus en Anne Visser-Meily, revalidatiearts.

Anne Visser-Meily

Anne Visser-Meily is revalidatiearts-onderzoeker en doet al jaren onderzoek naar hoe we mensen met een beroerte en hun naasten beter kunnen ondersteunen om te herstellen en om te leren zich aan te passen aan nieuwe situatie na de beroerte. Het onderzoek vindt multidisciplinair plaats waarbij ook Ervaringsdeskundigen een belangrijke rol spelen. De laatste jaren is er binnen het UMC Utrecht een nieuwe samenwerking ontstaan tussen ‘lab’ onderzoek (pre-klinisch) en revalidatieonderzoek. Dit heeft geleid tot exploreren en testen van nieuwe aanvullende breinstimulatie revalidatiebehandeling.

Tessa Verhoeff

Tessa Verhoeff is neurowetenschapper en binnenkort afgestudeerd arts. Tessa is sinds 1 mei als promovendus begonnen op het B-STARS2 project met oa. Jord Vink en Anne Visser. Haar interesses liggen in de patiëntenzorg en innovaties die daar verbetering aan kunnen geven.

Jord Vink

Jord Vink is technisch geneeskundige en postdoctoraal onderzoeker aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht en de Hoogstraat Revalidatie. Hij is gespecialiseerd in de toepassing van transcraniële magnetische stimulatie, een vorm van niet-invasieve hersenstimulatie, voor het verbeteren van het herstel na een beroerte.

Inspiratieronde

11.15 - 12.15 De cliënt en hersenletsel

Thema

Volwassenen

Zien we je bij het HersenletselCongres?