E-coaches: onmisbaar in levensbrede begeleiding na hersenletsel

Heleen den Hertog
Jessica Slijpen
Gina van Vemde

E-coaches – apps voor monitoring, patiëntinformatie en -communicatie – maken in toenemende mate integraal onderdeel uit van de zorg. Binnen de CVA-zorg loopt een pilot in 15 ziekenhuizen, waarvan Isala initiatiefnemer is. De resultaten zijn positief en het is tijd om verder vooruit te kijken.

Hoe zorgen we ervoor dat de content van e-coaches goed aansluit bij de levensbrede vraagstukken van mensen met hersenletsel en hun naasten? Welke informatie is vroegtijdig van belang om te zorgen dat mensen beter voorbereid zijn om het leven thuis? Hoe helpen we hen de weg te vinden naar de diverse ondersteuningsvormen? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat content in e-coaches aansluit bij informatie op andere vindplekken?

Tijdens deze sessie gebruiken we – na een korte demonstratie van de e-coach – graag jullie ervaring en denkkracht om een overzicht te creëren van content die belangrijk is voor levensbrede ondersteuning na hersenletsel.

Heleen den Hertog

Heleen den Hertog is werkzaam als neuroloog met aandachtgebied acute neurologie. Sinds 1 februari is zij tevens voorzitter van het Centrum Acute in het UMCG waarbij ze zich bezig houdt met het ontwikkelen en implementeren van een acute zorgketenvisie en integratie met onderzoek, onderwijs en opleiding in het UMCG en de regio. Daarnaast richt Heleen zich op passende nazorg voor patiënten met acuut verworven hersenletsel in een netwerk. Innoveren en (interprofessioneel) samenwerken zijn hierbij belangrijke pijlers. Eén van de innovaties is een app met telemonitoring voor patiënten met acuut verworven hersenletsel waarbij uniforme en op maat nazorg kan worden gegeven na ontslag uit het ziekenhuis.

Jessica Slijpen

Jessica Slijpen werkt als projectleider en innovator aan diverse projecten op het snijvlak van informatievoorziening en tooling gericht op ondersteuning van de zelfredzaamheid en eigen regie. Zij leidt onder andere de Informatietafel Hersenletsel en de Informatietafel Autisme. Vanuit de Informatietafel Hersenletsel is zij betrokken bij ontwikkelingen rondom e-coaches.

Gina van Vemde

Gina van Vemde werkt binnen de neurologie als verpleegkundig specialist met als aandachtsgebied neurovasculaire aandoeningen. Vanuit haar rol binnen het CVA-netwerk ligt haar expertise op het bieden van passende zorg voor de patiënt en zijn naasten. Dit alles gebeurt zoveel mogelijk vanuit de principes van positieve gezondheid waarbij de patiënt centraal staat en regie heeft over zijn of haar gezondheid. Eén van de ontwikkelingen is de telemonitorings app waarbij de patiënt op afstand wordt begeleid.

Inspiratieronde

15.00 - 16.00 Landelijke ontwikkelingen

Thema

E-health

Zien we je bij het HersenletselCongres?