De NAH coach voor kinderen en jongeren met NAH

Astrid Otten
Sandra te Winkel

Kinderen en jongeren die kampen met zeer complexe gevolgen van NAH kunnen een NAH-coach toegewezen krijgen vanuit een Regionaal Expertise Centrum Kind&NAH (REC Kind&NAH).

Nagenoeg alle ouders van kinderen en jongeren met NAH willen dat hun kind thuis blijft wonen. Om dat te laten slagen en kinderen en jongeren met NAH zo optimaal mogelijk te laten ontwikkelen is goede ondersteuning, passend bij het kind en de situatie noodzakelijk. De NAH-coach kan deze ondersteuning bieden. Deze NAH-coach draagt zorgt voor continuïteit, houdt een vinger aan de pols om (zorg)behoeften op tijd te signaleren, biedt een luisterend oor en ondersteunt of helpt om toegang te krijgen tot passend onderwijs en passende zorg en/of begeleiding. Bij de voortdurende begeleiding staat vooruitkijken naar de verwachte fasen in de ontwikkeling centraal.

Met de komst van een NAH-coach krijgen gezinnen met een kind en/of jongere met NAH een vast coördinatie- en aanspreekpunt mét NAH-expertise, zodat ze zich gesteund voelen in hun herstelproces, leren leven met de gevolgen van NAH en in het verkrijgen van passende zorg, behandeling, onderwijs en ondersteuning.
In 2024 starten de REC’s Kind&NAH met een meerjarig experiment NAH-coaches. We gaan onderzoeken wat een NAH-coach doet. Welke effecten er zijn. Wat moet een NAH-coach weten. Met wie werkt een NAH-coach samen.

In deze inspiratiesessie nemen we je mee in het wat&hoe van een NAH-coach, vertellen we je onder anderen hoe jij een NAH-coach kan krijgen en of en zo ja hoe je NAH-coach kan worden.

Astrid Otten

Astrid werkt zo'n 30 jaar in de zorg, waarvan 17 jaar met kinderen en jongeren met niet aangeboren hersenletsel. Werkzaam als gezinsondersteuner en casemanager Hersenletsel, sinds 2024 werkzaam als NAH Coach vanuit het Netwerk Kind en NAH.

Sandra te Winkel

Sandra is al meer dan 15 jaar een drijvende kracht als revalidatiearts voor kinderen en jongeren met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH). Bij Merem medische revalidatie helpt ze kinderen met NAH in Hilversum en Almere, waar ze poliklinische zorg biedt en intensieve dagrevalidatie in Hilversum mogelijk maakt. Sinds 2008 is Sandra werkzaam bij Hersenletsel en Jeugd (HeJ), waar ze met passie de werkgroep voor revalidatieartsen, orthopedagogen en psychologen leidt die zich inzetten voor deze kinderen. Haar expertise en visie dragen bij aan belangrijke ontwikkelingen voor deze doelgroep via HeJ en de sectie kinderrevalidatie van de Vereniging voor Revalidatieartsen (VRA). In 2019 zette Sandra vanuit HeJ een baanbrekend netwerk op om de zorg voor kinderen met NAH in de chronische fase te verbeteren. Sindsdien werkt ze als transitiecoördinator op verzoek van het ministerie van VWS aan het netwerk Kind&NAH, waarbij ze onvermoeibaar bouwt aan een betere toekomst voor deze kinderen.

Inspiratieronde

13.30 - 14.30 De zorgprofessional

Thema

Kind en jeugd

Zien we je bij het HersenletselCongres?