Daag je gedachten uit en verras jezelf!

Caroline van Heugten
Marthe Ford

Dagelijks lopen vele mensen een hersenschudding of licht traumatisch hersenletsel op door een val of ongeval. Dat kan in de eerste dagen tot weken leiden tot nare gevolgen zoals hoofdpijn, duizeligheid, concentratieproblemen en/of vermoeidheid. Het is dan verstandig om ‘het een tijde rustig aan te doen’ zodat herstel kan optreden. De meeste mensen herstellen, maar een aanzienlijk deel blijft klachten houden die het dagelijks leven, zoals terugkeer naar werk, belemmeren. Voor sommige mensen is het lastig in te schatten wat rustig aandoen is en hoe lang een tijdje duurt. Daardoor kan vermijdings- en veiligheidsgedrag optreden: activiteiten die mogelijk tot klachten leiden worden vermeden. Veiligheidsverdrag kan worden uitgedaagd met exposure therapie. Wij hebben in diverse onderzoeksprojecten laten zien dat exposure therapie zinvol en effectief is bij mensen met aan houdende klachten na een hersenschudding: activiteiten worden weer hervat.
In deze inspiratiesessie wordt uitgelegd wat exposure therapie is en hoe het kan worden toegepast bij deze doelgroep.

Caroline van Heugten

Caroline van Heugten is hoogleraar Neuropsychologie aan Maastricht University. Haar onderzoek richt zich op de gevolgen van verworven hersenletsel zoals na een beroerte of ongeval, bij zowel kinderen als volwassenen. De focus van haar werk ligt op de ontwikkeling en evaluatie van neuropsychologische behandeling. Haar onderzoeksgroep werkt samen met diverse zorginstellingen in het Expertisecentrum Hersenletsel Limburg.

Marthe Ford

Marthe Ford is klinisch neuropsycholoog / cognitief gedragstherapeut bij Heliomare. Als behandelaar maakt zij veelvuldig gebruik van de exposuretherapie bij mensen met aanhoudende klachten na licht traumatisch hersenletsel. Daarnaast werkt ze als universitair docent klinische neuropsychologie bij de Universiteit van Amsterdam.

Thema

Ontwikkeling en innovatie

Zien we je bij het HersenletselCongres?