Herstellen na een hersenschudding of licht traumatisch hersenletsel: wat maakt dat dat soms niet goed lukt?

Wencke Veenstra
Dieuwke Bode

Licht traumatisch hersenletsel bij kinderen en jongeren heeft over het algemeen een gunstige prognose. 85% Van de kinderen en jongeren met een hersenschudding of licht traumatisch hersenletsel herstelt goed. Een minderheid houdt echter langer dan drie maanden klachten en bij een deel daarvan zijn deze in dusdanige mate aanwezig dat er participatieproblemen ontstaan, met name ten aanzien van onderwijs en sociale participatie. In deze sessie gaan we in op de factoren die een rol kunnen spelen wanneer het herstel minder goed verloopt en wat er nodig is om het herstel positief te beïnvloeden.

Wencke Veenstra

Wencke Veenstra is al 20 jaar met veel passie werkzaam als neuropsycholoog in het UMCG en 8 jaar geleden maakte zij de overstap van de neuropsychologische diagnostiek naar de poliklinische revalidatiezorg voor kinderen en jongeren met niet-aangeboren hersenletsel. Bij de Kinderrevalidatie van het UMCG Centrum voor Revalidatie helpt ze kinderen en jongeren met NAH waarbij zij samen met het NAH-team multidisciplinaire cognitieve revalidatie biedt. Wencke is actief binnen het landelijk netwerk HeJ en de werkgroep traumatisch hersenletsel bij kinderen en jongeren vanuit Hersenletsel Netwerk Noord en Breinlijn Groningen Drenthe. Naast het participeren in landelijk onderzoek geeft ze onderwijs, o.a. over cognitieve revalidatie bij kinderen met niet-aangeboren hersenletsel voor de Master Klinische Neuropsychologie van de Rijksuniversiteit Groningen.

Dieuwke Bode

Dieuwke Bode werkt ruim 14 jaar binnen Libra Revalidatie & Audiologie als GZ-psycholoog en inmiddels in opleiding tot klinisch neuropsycholoog. Binnen Libra is ze verbonden aan de poliklinische revalidatiezorg van kinderen en jongeren met niet-aangeboren hersenletsel en Cerebrale Parese. Dieuwke is actief binnen het landelijk netwerk HeJ.

Inspiratieronde

11.15 - 12.15 De cliënt en hersenletsel

Thema

Kind en jeugd

Zien we je bij het HersenletselCongres?